exkurzia Bratislava

Slnko v meste – príďte sa presvedčiť, čo dokáže

Slnko v meste – príďte sa presvedčiť, čo dokáže. To je názov exkurzie, ktorú možno v rámci 7. ročníka Európskych solárnych dni absolvovať v Bratislave 17. mája 2017.


Hlavným organizátorom kampane Európske solárne dni na Slovensku je už tradične Slovenská organizácia pre obnoviteľné zdroje (SK REA). Súčasťou kampane je od 1. mája 2017 séria podujatí, na ktorých sa podieľajú školy, hvezdárne a ďalšie inštitúcie.

 

Exkurziu v Bratislave pripravila SK REA v spolupráci so Slovenskou asociácioufotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), Strednou priemyselnou školou K. Adlera v Bratislave a spoločnosťami Západoslovenská energetika, a.s. a  Electraplan Slovensko, s.r.o.

 

Malých aj veľkých návštevníkov, ktorí v stredu 17. mája 2017 prídu na námestie M.R. Štefánika pred nákupným centrom Eurovea čakajú rôzne hry a praktické ukážky širokého využitia slnečnej energie. Okrem iného budú môcť preskúmať, ako funguje slnečný kolektor na ohrev vody, či fotovoltický panel s demonštráciou priamej premeny slnečnej energie na elektrickú. Študenti strednej priemyselnej školy K. Adlera v Bratislave na vlastnoručne vyrobených funkčných modeloch solárneho domu, veternej turbíny a dynama vysvetlia deťom základné fyzikálne princípy. Dospelí sa zas od prítomných odborníkov môžu dozvedieť, aké sú vstupné náklady na súvisiace zariadenia, prípadne aká je návratnosť takejto investície.

 

Súčasťou exkurzie bude interaktívna výstava, na ktorej si všetci budú môcť preveriť svoju logiku a dôvtip na zábavných zadaniach, a naučiť sa viac o energetickej efektívnosti. K dispozícii bude aj elektromobil. Pre najmenších návštevníkov budú pripravené rôzne tvorivé dielne. Kto bude šikovný, získa aj malý darček.