DeepTechValleys

logo DeepTechValley

Pod pojmom „Deep tech“ sa rozumejú nové revolučné technológie a vedecký pokrok, ktoré sú schopné inovovať priemysel a zlepšiť kvalitu života miliónov ľudí. Projekt DeepTechValleys smeruje k umožneniu zúčastnených regiónov využiť svoj potenciál v „deep tech“ sektore a zlepšiť regionálnu konkurencieschopnosť.

 

Začiatok projektu: 1. 4. 2024

Trvanie projektu: 51 mesiacov (30. 6. 2028)

Celkový rozpočet projektu: 2 178 084 eur

Rozpočet pre SIEA: 177 900 eur (100 % Interreg Europe, 0 % SIEA)

Koordinátor: Regional Development Fund of Central Macedonia (GR)

Partneri: 

SIEA  (SK)

Envolve Entrepreneurship (GR)

Region Västerbotten (Region Västerbotten (SE)

Regional Development Agency South-West Oltenia (RO)

Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H. (AT)

Public Institution Lithuanian Innovation Centre (LT)

Catalan Agency for Business Competitiveness (ACCIÓ) (ES)

Leiria Region Intermunicipal Community (PT)

Laval Mayenne Technopole (FR)

Webová stránka: https://www.interregeurope.eu/deeptechvalleys

„DeepTechValleys“ je inovačný projekt, financovaný z programu medzinárodnej spolupráce Interreg Europe, riadiaci „deep tech“ inovácie v celej Európskej únii. Konzorcium zložené z desiatich partnerov, vedené lead partnerom Regional Development Fund of Central Macedonia, má za cieľ zlepšenie deviatich regionálnych politík podporou inovácií, ktoré sú prioritou v stratégii EÚ a majú potenciál podporiť ekonomický rast, vytvárať pracovné miesta a riešiť globálne výzvy.

Pod pojmom „Deep tech“ sa rozumejú nové revolučné technológie a vedecký pokrok, ktoré sú schopné inovovať priemysel a zlepšiť kvalitu života miliónov ľudí. Napriek významnému potenciálu týchto technológií regióny v celej EÚ často bojujú s ich využitím kvôli výzvam v prístupe k zdrojom ich financovania, sieťam a podporným štruktúram. DeepTechValleys predstavuje odpoveď na tieto výzvy.

Partnerstvo pozostáva zo spájania regiónov s rôznymi úrovňami výkonnosti v deep tech sektore. Využitím tejto rozmanitosti má „DeepTechValleys“ za cieľ podporovať výmenu poznatkov, rozvoj kapacít a zdieľanie zdrojov. Projekt sa zameriava na identifikáciu najlepších postupov, vzájomné učenie sa a vypracovanie špecifických stratégií na zlepšenie ekosystémov v oblasti deep tech.

Plánované aktivity:

Prostredníctvom pravidelných partnerských stretnutí, organizovania lokálnych stakeholder porád, workshopov a návštev výskumných a vývojových centier mapovať deep tech ekosystémy v jednotlivých partnerských krajinách a regiónoch. Výmena skúseností v danej oblasti a zdieľanie príkladov fungujúcich v praxi. Vo finálnej fáze vytvorenie nového alebo vylepšenie existujúceho nástroja na podporu zavádzania deep tech inovácií v malých a stredných podnikoch.

Aktivity projektu:

Zastúpenie SIEA a MHSR si vymenilo poznatky a skúsenosti na prvom stretnutí partnerov v medzinárodnom projekte DeepTechValleys

Pri vývoji nového nástroja na podporu zavádzania najmodernejších technológií v malých a stredných podnikoch bude SIEA spolupracovať s partnermi zo Slovenska a ôsmich európskych regiónov

Projektový tím SIEA:

Alica Mareš Beňová
+421 905 865 832
E-mail: alica.mares@siea.gov.sk

Daniel Kopecký
+421 907 144 588
E-mail: daniel.kopecky@siea.gov.sk