Najčastejšie otázky k poskytovaniu údajov – bytové domy

1. Ako postupovať, ak nám pribudol do správy nový bytový dom, ktorý v Informačnom systéme energetickej efektívnosti (ISEE) nemáme evidovaný?

Zaregistrovať nové budovy je možné v Zozname budov kliknutím na „+ PRIDAŤ BUDOVU“. Údaje označené hviezdičkou*sú povinné. V prípade, ak sa eviduje budova, ktorá je zhodná s inou už zaevidovanou budovou v ulici, súpisnom čísle alebo orientačnom čísle, zobrazí sa chybová hláška: „Budova, ktorú sa pokúšate uložiť, už v ISEE existuje a nie je možné ju založiť duplicitne. Ak si želáte budovu v ISEE spravovať, kontaktujte pracovníkov SIEA.“

Kontakty:

monika.janotova@siea.gov.sk
miroslava.vajdova@siea.gov.sk

 

2. Ako vyplniť údaj „Celková podlahová plocha“ v stavebno-technických údajoch budovy?

Uvedie sa údaj z energetického certifikátu budovy (ECB) /ak je k dispozícii/, alebo z energetického auditu alebo z projektovej dokumentácie.

Zjednodušene sa celková podlahová plocha určí ako súčin vonkajších rozmerov budovy (a x b) v m2 a počtu vykurovaných podlaží.

Celková podlahová plocha = vonkajšie rozmery pôdorysu budovy x počet vykurovaných podlaží

 

3. Ako postupovať, ak celková podlahová plocha uvedená v ISEE sa nezhoduje s celkovou podlahovou plochou v ECB?

V stavebno-technických údajoch budovy sa uvedie plocha uvedená v ECB.

 

4. Ako postupovať pri vypĺňaní údajov o spotrebe energie do ISEE, ak súčasťou bytového domu sú aj nebytové priestory?

A, ak nebytové priestory nie sú vykurované (pivnice, kočikáreň, …)

–          v stavebno-technických údajoch sa uvedie celková plocha znížená o plochu nebytových priestorov
–          údaje o celkovej spotrebe energie (napr. fakturačné) sa chápu ako údaje o spotrebe za bytové priestory, nakoľko je pravdepodobné, že boli merané spoločne za budovu ako celok

B, ak  nebytové priestory sú vykurované:

–          B1, čiastočne – do 50% celkovej plochy nebytových priestorov
V stavebno-technických údajoch sa uvedie celková plocha znížená o plochu nebytových priestorov.  Správca/vlastník teda postupuje identicky ako v bode A,
–          B2, čiastočne – viac ako 50% celkovej plochy nebytových priestorov – do ISEE sa uvedú celkové údaje o spotrebe energie  za celý bytový dom. V stavebno-technických údajoch sa uvedie celková podlahová plocha budovy vrátane týchto priestorov.

Ak  sa  v budove nachádzajú aj nebytové  priestory určené na podnikateľské účely (obchody, služby…),  správca/vlastník do ISEE uvedie celkové údaje o spotrebe energie  za celú budovu. V stavebno-technických údajoch  uvedie celkovú podlahovú plochu budovy, teda postupuje identicky ako v bode B2. V prípade, že nevie uviesť údaje o spotrebe za tento priestor, tak v stavebno-technických údajoch uvedie celkovú  podlahovú plochu zníženú o plochu nebytových priestorov (napr. ak majú oddelené meranie vlastných spotrieb).

 

 5. Prečo nie je možné zmeniť/editovať zadané prevádzkové údaje o spotrebe energie?

Ak bol report prevádzkových údajov už odoslaný, v takom prípade ho už nie je možné upravovať. Upravovať zadané údaje je možné len vtedy, keď je report v stave „V príprave“ alebo „Zamietnutý“.       Ak potrebujete vykonať opravu alebo doplnenie odoslaných údajov, požiadajte prevádzkovateľa ISEE o odomknutie záznamu. Report v stave „Odoslaný“ bude sprístupnený na úpravu. Po jeho oprave je potrebné znovu ho odoslať.

 

6. Ako vypĺňať prevádzkové údaje o spotrebe zemného plynu pri bytových domoch s decentralizovaným zdrojom tepla (vlastnou domovou kotolňou)?

Energonosič sa uvádza v zhode s nákupom energie, t.j. podľa toho, čo je fakturované.

V prípade, že energonosič je zemný plyn, uvedie sa spotreba fakturovaného zemného plynu na vstupe do zdroja tepla (na päte budovy).

 

7. Ako rozdeliť celkovú spotrebovanú energiu medzi vykurovanie a prípravu TÚV?

Ak nie je dostupné rozúčtovanie a ani nie je meraná spotreba oddelene, pre odborný odhad sa používa zadanie pomocou percentuálneho rozdelenia nasledovne:

  1. a)      Nezateplený bytový dom: spotreba na vykurovanie a prípravu TÚV sa rozdelí v pomere:

70 % vykurovanie – 30 % príprava TÚV

  1. b)      Zateplený bytový dom:  spotreba na vykurovanie a prípravu TÚV sa rozdelí v pomere:

60 % vykurovanie – 40 % príprava TÚV

 

8. Prečo neviem vytlačiť report prevádzkových údajov o spotrebe energie?

Prehliadač má pravdepodobne blokované otváranie kontextových okien (tzv. vyskakovacích okien). Na paneli s adresou sa zobrazí ikona blokovania vyskakovacieho okna . Kliknutím na danú  ikonu sa vyskakovacie okná povolia a umožní sa tlač reportu.